Kandida (kandidijaza)

Manji problemi sa kožom mogu biti prvi simptomi HIV-a koji istovremeno ukazuju na to da je broj CD4 manji od 300 ćelija/mm³.Često su u pitanju relativno manje promene kao suva koža, ali ponekad su promene rezultat infekcije sa kojima se oslabljeni imuni sistem više ne može uspešno izboriti. Kandida se naziva i soor i veoma često se javlja kod osoba koje imaju manje od 300 CD4. Kako broj CD4 opada tako se povećava verovatnoća da će se pojaviti kandida.

 

Vrsta infekcije:

 

Kandidijaza je gljivična infekcija koja često zahvata usta i grlo (orofaringealna kandidijaza), jednjak (ezofagealna kandidijaza), sinuse, genitalne organe i dosta retko mozak.
 

Glavni simptomi:

 

Orofaringealna kandidijaza često uopšte ne daje simptome. Kod kandidijaze usta javljaju se crvena polja i beličaste naslage na sluzokoži koje se ponekad mogu sastrugati. Kod nekih osoba javlja se peckanje prilikom uzimanja kisele hrane, a ako je zahvaćeno i grlo gutanje može biti bolno. Osim toga može se javiti ispucala koža u uglovima usta. Ako kandida zahvati sinuse javlja se glavobolja, otežano disanje i curenje iz nosa. Kandida u jednjaku može izazvati probleme u vidu otežanog i bolnog gutanja i povraćanja, a može se javiti i bol iza grudne kosti.

 

Dijagnoza:

 

Detaljan pregled usne duplje i ždrela (za orofaringealnu kandidijazu) ili bris koji je od manjeg značaja imajući u vidu da je najčešći uzročnik – Candida albicans – normalni stanovnik u ustima. Za definitivno postavljanje dijagnoze kandidijaze u jednjaku neophodno je uraditi ezofagoskopiju – pregled jednjaka posebnim optičkim instrumentom.

 

Terapija:

 

Preporučuju se određene promene u ishrani kao što je smanjenje ili potpuno izbacivanje iz ishrane proizvoda koji u sebi sadrže rafinisani šećer i brašno. Takođe je dobro uvesti u ishranu jogurt koji sadrži bakteriju lactobacillus. Dostupni su različiti antigljivični lekovi u vidu krema, masti, pastila, vaginaleta, rastvora i tableta. Upotrebu ovih lekova propisuje lekar. Tu spadaju: nistatin, itrakonazol, ketokonazol, mikonazol, flukonazol, grizeofulvin, terbinafin i amfotericin B.
Anti-HIV terapija (HAART) treba da poveća CD4 broj i smanji šansu da se pojavi kandidijaza.

 

Profilaksa:

 

Moguća korist od profilakse lekovima treba da bude izbalansirana sa rizikom od razvoja rezistencije na lekove, kao i sa pojavom mogućih neželjenih efekata.

 

Buduća istraživanja:

 

Trenutno se istražuju novi antigljivični lekovi koji bi mogli da pomognu ljudima kod kojih se razvila rezistencija na postojeće lekove.

 

Iz Priručnika o ARV terapiji za AIDS aktiviste (I-Base, preradile dr Slobodnaka Crevar i Aleksandra Banković)

 


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.